FUNKTION 2019-04-16T10:33:39+00:00

Så fungerar ReFermin

För att förklara hur ReFermin fungerar måste vi först beta av några begrepp som kan verka lite svårsmälta.

Fermentering och fermenterad havre
Vid fermentering används mikroorganismer som bakterier eller jäst, som sedan får jäsa under syrefria förhållanden tillsammans med mat. Det finns en mängd fördelar med att äta fermenterad mat, de nyttiga bakterierna som skapats under fermenteringen ger förstärkning åt de goda bakterierna i tarmen. Dessutom bildas en mängd andra nyttiga ämnen som har möjlighet att påverka miljön i tarmen och bidra till att återställa balansen vid IBS och ulcerös kolit.

Metaboliskt aktiva mjölksyrabakterier
Att mjölksyrabakterierna i ReFermin är metaboliskt aktiva innebär att de kan påverka din tarmflora positivt. Metaboliskt kommer från ordet metabolism, som betyder ämnesomsättning.

Tarmfloran
Tarmen skulle kunna beskrivas som världens största stad, men i stället för människor så bor här hundratals miljoner bakterier och andra mikroorganismer. Ja, faktiskt är de så många att de tillsammans väger upp till 2 kilo. Och eftersom mellan 70 och 80 % av vårt immunförsvar finns i tarmen är det väldigt viktigt att tarmfloran är i balans. När bakterierna är i obalans och vissa farliga bakterier tillåts växa, kan sjukdomar uppstå – t.ex. IBS och ulcerös kolit. Det var i slutet på 1800-talet som forskare upptäckte att bakterierna i tarmen hos friska personer skiljde sig från bakterierna hos de som var sjuka. Därefter har det forskats intensivt på hur tarmfloran påverkar vår hälsa.

Hur ReFermin fungerar
Precis som viss probiotika innehåller ReFermin mjölksyrabakterier, men själva effekten grundar sig främst i fermenteringen av produkten. Genom fermenteringen skapas en mängd näringsämnen som verkar på olika sätt. Exakt hur ReFermin fungerar är inte klarlagt, men tre huvudteorier finns:

  1. ReFermin innehåller stora mängder kortkedjade fettsyror, den viktigaste källan till energi för tarmcellerna.
  2. De näringsämnen som tillförs genom ReFermin gör att metabolismen hos bakterierna i tarmen förändras, vilket kan leda till att immunsystemet inte längre reagerar på bakterierna som triggat igång sjukdomen.
  3. ReFermin innehåller fosfatidylkolin, en substans som finns i tarmslemhinnan och som personer med ulcerös kolit lider brist på. Genom att tillföra fosfatidylkolin kan funktionen hos tarmslemhinnan återställas, dvs att skydda mot bakterier som finns i tarmen.

ReFermin kan återställa balansen i din tarmflora
En obalans i tarmfloran kan leda till att vårt immunförsvar överreagerar och börjar angripa vår egen tarm. ReFermin innehåller näringsämnen som förändrar miljön i tarmen och bidrar till att återställa balansen igen. På så vis kan immunförsvarets överreaktion stoppas och symtomen vid IBS och ulcerös kolit i sin tur lindras.

Referenser:
1. Krag et al. World J Gastroenterol. 2012 Apr 21;18 (15):1773-80.
2. Krag et al. Inflamm Bowel Dis. 2013 Nov;19 (12):2584-92.